Mental Coaching

07 Sep 2021
Mental Coaching

Modul prin care un parinte poate afecta increderea tanarului sportiv

28 May 2021 11:47 | Mental Coaching | 2206 Vizualizari
 

COMPARATIA

In general, copiii si tineri atleti au o lupta interioara care ii afecteaza pe termen indelungat si anume, comparatia cu ceilalti.

Este destul de normala comparatia, mai ales in sport si atunci cand aceasta este motivationala (vreau si eu sa sutez ca X), dar aceasta devine o problema atunci cand, din comparatie, tragi concluzia ca esti mult mai slab decat ceilalti sau ca tu nu vei putea niciodata sa faci ce fac ceilalti.

Problema si mai grava intervine atunci cand parintii vin si intaresc aceasta idee, comparandu-i pe tinerii lor sportivi cu ceilalti. O simpla remarca "Dar ce bine i-au iesit pasele lui cutare" sau "E mult mai inalt adversarul tau si pare si mai puternic" sau "cutare nu a pierdut niciun meci pana acum" , poate darama intreaga incredere a sportivului.

Ei deja se compara cu ceilalti, insa atunci cand vine si parintele si confirma cumva acest lucru, situatia poate deveni dezastruoasa.

Cand copiii se compara cu ceilalti, vor deveni gelosi pe competitorii si pe colegii lor. Cand se compara sau sunt comparati cu ceilalti intreaga lor atentie va fi catre ceilalti si catre reusitele lor, in detrimentul performantei lor.

Toate aceste lucruri ii vor face sa nu fie atenti la jocul lor si nu vor putea performa intuitiv. Se vor gandi ca si ei trebuie sa faca la fel ca X sau ca Y si nu se vor mai gandi sa faca exact asa cum le spune corpul sau mintea lor.

Cand observi ca sportivul tau are tendinta sa se compare cu altii explica-i faptul ca, gandindu-se la plusurile celuilat nu va face decat sa-si mareasca minusurile lui. Gandindu-se la ce abilitati are celalalt nu va face decat sa isi scoata in fata ceea ce NU poate el sa faca.

Parintii cad de multe ori in "pacatul" de a-si compara propriul copil cu altii, gandindu-se ca asa il vor motiva, dar aceasta este cea mai proasta solutie, care va face mult mai mult rau decat bine.

Copiii si tinerii sportivi NU trebuie comparati cu altii, in nicio situatie. Din contra, inainte de orice competitie trebuie sa li se aduca aminte abilitatile lor: "Esti puternic" sau "intotdeauna ai avut cele mai bune preluari" sau "ai viteza. bazeaza-te pe asta" etc.

Trebuie sa li se aduca aminte cele mai bune momente ale lor: "Tii minte ca nu ai ratat nicio pasa in jocul trecut?" sau "Iti amintesti ce serva buna ai avut in meciul cu X echipa?"

Scopul este sa-i ajutam sa aibe incredere in ei, inca de la inceputul competitiei si sa-i facem sa fie super entuziasmati sa-si puna la incercare noile abilitati invatate in ultima vreme, fara sa le fie teama.
In concluzie, este esential sa-i invatam pe micii si tinerii nostri sportivi sa isi indrepte atentia asupra lor si singura comparatie care sa existe sa fie comparatia cu ei insisi.

Claudia Nicolae,

Certified Mental Coach