Despre Volei

Voleiul este sport, armonie şi educaţie.

Este educaţie prin:

  1. mărirea capacităţii de concentrare datorită vitezei de derulare a acţiunilor şi frecvenţei execuţiilor;
  2. învăţarea modului de lucru în echipă;
  3. dezvoltarea capacităţii de autoevaluare şi a capacităţii de învăţare din propriile greşeli;
  4. menţinerea agresivităţii în limitele competitivităţii fireşti, datorită lipsei contactului fizic cu adversarii;
  5. creşterea vitezei de reacţie şi execuţie.


    Este armonie fizică şi psihică prin formarea unui corp frumos, dezvoltat armonios, împreună cu un psihic robust, călit şi capabil de decizii multe, rapide şi eficiente. Datorită complexităţii sale, voleiul este mai greu de învăţat decât majoritatea sporturilor, de aceea se adresează copiilor cu calităţi psihice peste medie, sau care doresc să le dobândească. Atitudinea pozitivă este o calitate psihică datorită căreia o persoană mai puţin dotată cu calităţi fizice, va depăşi pe ceilalţi datorită seriozităţii şi dorinţei de autodepăşire. În volei cu cât nivelul de performanţă este mai mare, cu atât calităţile psihice devin mai importante, la persoane cu abilităţi fizice aproximativ egale(spiritul de sacrificiu, dorinţa de a ajuta colegii, spiritul de fair-play adică înţelegerea competiţiei ca atare nu ca o adversitate).

Este sport prin:
    Deciziile şi execuţiile bune sunt imediat răsplătite, cele greşite sunt imediat penalizate cu puncte.
    Specificul jocului, astfel incat jucătorii de la preluare şi respectiv pasa a 2-a să se pună în serviciul celui de-al treilea, atacantul, precum şi schimbarea permanentă a rolurilor, dezvoltă spiritul de echipă şi nu încurajează egoismul.
    Acest sport se adresează copiilor inteligenţi şi echilibraţi sau părinţilor care îşi doresc pentru copiii lor o dezvoltare inteligentă într-un mediu sănătos. Nici o criză economică sau de altă natură nu va avea efect la nivel personal, decât dacă reuşeşte să destabilizeze psihicul. În prezent, practicarea voleiului îi ajută să-şi dozeze mai bine programul  iar în viitor să înveţe să caute atât medii de viaţă mai echilibrate şi curate cât şi să lucreze în echipă (condiţie esenţială de supravieţuire în marile companii) sau să ia decizii rapide şi bune (lucru vital în mediul economic concurenţial).