Regulament Tenis de plaja

Regulament general, se face de catre Federatia Internationala Beach Tennis- IFBT care prevede normele jocului.
Regula 1 : Terenul
Suprafata de joc trebuie sa fie 16m lungime si 8m latime, in unghiuri drepte. (Volei pe plaja), suprafata de joc este impartita in 2 parti de un fileu. Fileul este situat la 1,7 m inaltime. Terenul de tennis la simplu este de 5 metri cu 8 metri pe fiecare parte. Linia face parte din terenul de joc. Daca in timpul serviciului jucatorul atinge linia este fault.
Regula 2: Mingea
Mingea este similara celei folosite la tenisul de camp, dar cu o compresie mai scazuta.
Regula 3: Servicul si returul
Jucatorii trebuie sa stea fata in fata: cel care incepe jocul are serva, iar celalalt returul. Atunci cand se joaca la Mix Dublu (o femeie si un barbat), barbatul trebuie sa serveasca de sub mana.
Regula 4: Toss (A da cu banul)
Castigatorul poate sa aleaga intre: a servii, a primii sau a-si lasa adversarul sa aleaga. La fiecare serva, ai dreptul la o serva de incalzire, cu conditia de a-ti anunta adversarul.
Regula 5: Serva
Trebuie efectuata din afara terenului, iar daca jucatorul care serveste calca linia terenului, este penalizat cu 1 punct. Doar o singura serva. Se poate face de sub mana sau de deasupra capului.
Regula 6: Greseala de joc
In cazul in care jucatorul care serveste rateaza mingea, atinge fileul sau calca in teren este fault.
Regula 7: Cand servim
In cazul in care mingea atinge fileul, este o minge buna. Jocul se poata juca si fara arbitru.
Regula 8: Ordinea serviciului
Este aceeasi cu cea a tenisului de camp. Serva alterneaza dupa o ordine prestabilita, in special la jocul de dublu.
Regula 9: Schimbarea terenului
Are loc atunci cand scorul este impar sau la sfarsitul unui set.
Regula 10: Stabilirea punctelor
Cand o minge este trimisa in afara zonei de joc. Daca un jucator face ceva intentionat pentru a distrage atentia adversarilor, cand acestia incearca sa loveasca mingea. Returul este punctat, daca mingea atinge fileul si cade in terenul advers. Jocul este aerian, mingea este jucata mereu in aer, ca la volei. Scorul jocului este acelasi ca la tennis de camp. Daca nu exista avantaj se termina meciul.
Regula 11: Decizii oficiale
Intr-un meci in cazul in care un arbitru este prezent, deciziile lui/ei sunt definitive.
Regula 12: Durata
Poate varia, depinzand de program, dar jocul oficial este de 7 seturi, la 6-6 se joaca tiebreak; daca este de 6 seturi, la 5-5 se joaca tiebreak. Cel care castiga tiebreak-ul, castiga jocul. Jucatorii schimba terenul dupa 4 puncte in tiebreak. Tiebreak-ul este jucat ca la tenis de camp, pana la 7. Jocul la dublu se poate juca pana la 9 seturi. Tiebreak-ul fiind la 8-8 in campionatele mondiale