Despre Tenis de plaja

Tenisul de plaja amesteca lumea voleiului de plaja intr-un sport captivant. De cand tenisul de plaja a inceput in Statele Unite ca sport recreativ si profesional, datorita faptului ca este foarte simplu de jucat, a fost jucat de atleti de toate varstele si nu numai.
Dupa cum ne dam seama si din nume, tenisul de plaja seamana cu voleiul de plaja. Acesta este jucat pe un teren standard de volei pe plaja (terenul este de 30 metri latime si 60 metri lungime). Este o linie longitudinala la centru care imparte terenul in doua, cu fileul situat la 1,52 metri inaltime si inalt de 25,4 cm.
O racheta standard de tenis si o minge de tenis usor depresurizata (6 lbs in loc de 12 lbs) sunt utilizate pentru a pastra o actiune intr-un ritm rapid.
Fie ‘Beach Tennis USA’ sau fie ‘Beach Paddle Ball’ sunt evenimente diferite in functie de numarul de intrari, de numarul terenurilor disponibile si de timpul disponibil. De obicei, rundele preliminarii sunt ’round-robin’ sau ‘pool-play’. Acest lucru inseamna ca, daca va aflati intr-un bazin de patru, ar trebui sa jucati cu toate celelalte echipe din piscina (3 meciuri). Prima sau primele 2 echipe castigatoare din fiecare bazin avanseaza in runde eliminatorii. O sa jucati cel putin 3 meciuri. Se joaca intotdeauna la dublu.
Punctajul este de 15 – 30 – 40 si nu se adauga la egalitate. La egalitate, echipa care primeste isi alege un jucator care va primi serva. O singura serva de fiecare echipa, ca si in tenis si badminton. Spre deosebire de volei, nu exista nicio strategie pentru a va dobori adversarul. Doar o singura serva peste fileu conteaza, la fel ca in volei pe plaja fara faulturi. Se serveste pe diagonala. Atingerea fileului sau ruperea acestuia cu sau fara racheta, va fi penalizata cu 1 punct. Fiecare meci consta dintr-un set de opt puncte. Meciul trebuie castigat la 2 puncte diferenta (ex.: 9 – 7). In cazul in care scorul este egal 8 – 8, se va juca un ‘tiebreaker’ ca la tennis, adica prima echipa care ajunge la 7 puncte, castiga. Nu uitati, regula numarul unu in tenis de plaja este de a va distra.
‘Beach Tennis USA’ sau ‘Beach Paddle Ball’ a fost una din principalele atractii ale Cupei ‘Family Circle’, din Charleston, Sudul Carolinei, jucata in Aprilie 2007. Acolo s-a organizat primul turneu profesionist de tennis de plaja.
Turneul de ‘Beach Tennis USA’ sau ‘Beach Paddle Ball’ din anul 2008 s-a tinut in Key Biscayne, Florida, fiind inclus in turneul Sony Ericsson.
Sezonul 2008 a fost la nivel national si o serie de evenimente sub denumirea BT SUA vor contribui la cresterea rapida a sportului.
In 2008, expunerea sportului a crescut foarte mult, in mare datorita acordului de difuzare a canalului Fox Sports Net (FSN), in California si Florida (distributie totala in 60 de milioane de case), precum si la emisiunea sporiva NBC Show.
Tenisul de plaja (Beach Tennis sau Beach Paddle Ball) cu palete din lemn.
In alte tari tenisul de plaja se mai numeste si ‘Beach Paddle Ball’, in Israel se numeste ‘matkot’, iar in Italia se numeste ‘Racchettoni’. Se joaca cu o racheta asemanatoare vaslei, de unde si denumirea (paddle = vasla). Acesta a fost prima oara jucat pe coasta de langa Romagna langa Ravenna si Rimini, in 1978. Mai tarziu, in 1996, a fost recunoscut de italianul Gianni Bellettini, presedinte al Federatiei Internationale de Tenis de Plaja-IFBT.