Copiii si rolul parintilor in alegerea activitatii fizice sportive

14 Mar 2017
Copiii si rolul parintilor in alegerea activitatii fizice sportive

In zilele noastre majoritatea copiilor are in mare parte o activitate sedentara. Din discutiile cu parintii am constatat ca cei mai multi dintre copiii intre 7 si 15 ani au mai putin de un sfert de ora din timpul zilnic ocupat cu activitati fizice. De multe ori, doar mersul pe jos pana la autobuz sau pana la scoala fiind si singura forma de miscare. Si lucrurile stau chiar mai rau pentru copiii care sunt dusi si luati de la scoala, gradinita, liceu, cu masina personala.

Parinti si bunici, colegi de scoala si prieteni, cu totii pot contribui la ceea ce poate sa inceapa cu un simplu joc ca, mai apoi, sa devina un mod de viata. Unul mai putin sedentar. Facilitarea accesului celor mici la terenuri de sport, in scoli sau in locurile special amenajate din parcuri, participarea acestora la jocuri si competitii sportive, dar si simpla joaca a parintilor cu copiii lor, sunt tot atatea cai de a-i determina pe acestia sa devina activi si, de ce nu, chiar sa ajunga sa practice sportul in mod regulat.

Vedem din ce in ce mai multi copii care au greutatea peste cea normala pentru varsta lor, acest aspect fiind cauzat de regimul alimentar dar si de viata sedentara. Pentru ca multi dintre acesti copii petrec foarte multe ore uitandu-se la televizor, jucandu-se la calculator sau rezolvandu-si temele pentru cursurile din ziua urmatoare. In aceste conditii de viata sedentara, este normal ca un copil sa devina un supraponderal.

Astazi foarte putine scoli publice au un program de educatie fizica iar infrastructura necesara este rara chiar si in mare parte din scolile private. De aceea parintii sunt cei care trebuie sa depuna eforturi pentru a indruma si duce copiii catre activitati sportive.

Categoric, sentimentele de satisfactie si placere sunt, probabil, factori importanti care influenteaza decizia unui copil in practicarea unui sport, dar familia are de asemenea un impact major si un rol foarte important. In realitate, familia influenteaza puternic dorinta copilului de a participa la o activitate fizica organizata, sprijinul parintilor il motiveaza pe micul sportiv sa continue activitatea sportiva in timpul copilariei si adolescentei. Cu alte cuvinte, daca parintii comunica cu copiii lor discutand despre importanta si valoarea unei activitati fizice, pot sa influenteze pozitiv si pe termen lung motivatia copilului de a face sport. In motivarea sportivului, un rol important il joaca si antrenorul, prin alegerea unor metode cum ar fi, competitiile, sedintele de motivare, diverse recompense, excursii, cantonamente etc.

In plus fata de cele spuse mai sus ar fi de mentionat ca in familiile in care parintii practica activitati fizice, copiii lor vor fi mult mai predispusi si motivati de a practica sporturi ei insisi. Exista studii care arata ca in cazul parintilor care nu sunt activi, doar 36 % dintre copiii acestor familii fac sport. Mai mult decat atat , activitatile parintilor sunt factor esential al participarii copiilor lor intr- un sport organizat.

Rezultate ale unor studii indica faptul ca performantele in gandire si rezultatele scolare ale copiilor care practica un sport se imbunatatesc in mod constant incepand cu varsta de 6 - 7 ani.